Genealogie nieuwsarchief

De database bevat informatie over zo'n 5000 gerelateerde voornamelijk duitse katholieke voorouders uit het Emsland. Veel boeren ook. "Gerelateerd" is een rekbaar begrip, ik versta eronder dat je binnen de database moet kunnen doorklikken van de ene naar de andere persoon, een veel ruimere definitie dan bloedverwantschap dus en wel zo leuk op 't wereldwijde web. De vormgeving van de database is nogal verschillend van die van m'n homepage. Dat is een keuze. Het komt doordat de database is toegevoegd aan de veel grotere (en meer bekende) database van Rootsweb Worldconnect. Ik ga dus niet over de vormgeving, alleen over de inhoud. Het grote voordeel is dat voorouders in mijn database tenminste ook gevonden worden als mensen in die grotere database zoeken. Probeer 't vooral zelf, u kunt zoeken alleen in mijn database, maar ook in heel RootsWeb.com tegelijk. Andere keuzes zijn: alleen gegevens van overledenen, geen privacygevoelige informatie.
Process info database upload
Cutoff year 1908 Processing GEDCOM file Individuals: 6920 Families: 2640 Attempting to approx dates for 1248 individuals Unable to approx birth dates for 1 individuals 0 individuals removed, 0 marked as living Marking descendants of living as living Alive 1443 Removing living Cleaning Marriages Remove notes from Living Remove sources from Living Converting to year only for None Message for living: I try not to publish information on living people. Excuse me in case anything might have gone wrong here. If so, please let me know. Thanks in advance. Outputting 2216 Families Total Individuals: 6920 Alive: 1461 Removed: 1461 -------------------------------------------------------------------------------- Processing dutchconnection Starting.../u1/igm/databases/dutchconnection/dutchconnection 100749 lines, 5459 names, 7677 index entries
30-06-2007update "All in the family" tot 5253 personen: de Helena Legedäer die met Mathias Einspanier trouwde kan niet in 1744 geboren zijn als ze in 1752 trouwde en in 1753 een kind gekregen hebben. Geboortedatum verwijderd. Ze kan best in de periode 1727-1730 geboren zijn, de geboortedata uit die periode ontbreken in de kerkboeken van Wesuwe.
24-06-2007update "All in the family" tot 5252 personen, alweer familie Einspanier-Legedaer.
23-06-2007mensen uit Barger-Compascuüm: alweer een schoolfoto gevonden waarop o.a. meester Bolhuis staat! Wie herkent mensen op de foto? Aan het eind van de wereld al gelezen?
16-06-2007update "All in the family" tot 5224 personen, m.n. familie Einspanier
06-06-2007update "All in the family", plaats- en landinformatie verbeterd
11-05-2007update "All in the family"... het project is dan wel afgesloten, ik pleeg af en toe onderhoud
07-09-2006Update database, afsluiting project All in the family
Aan Hendrik Bolk de eer de teller naar 5008 te tillen door aanlevering van info over de familie Franke. Daarmee is het project All in the family afgesloten. Voor mij begon het met het publiceren van werk van m'n vader, later ging het vooral om het experimenteren met een genealogiedatabase op het internet en de communicatie eromheen. Het intensieve mailen heeft zeker kwaliteitsbevorderend gewerkt. Tijd voor een nieuw project!
07-08-2006RSS Ben een weblog gestart op http://www.bloglines.com/blog/pmhberens
U kunt zich abonneren op het laatste nieuws over All in the family in uw newsfeedreader. U heeft nog geen RSS reader? Er zijn er meerdere, ik heb Bloglines en die bevalt prima, zie http://www.bloglines.com/
Nog niet toe aan RSS? U kunt ook hier het nieuws blijven lezen. Maar dan weet u nooit wanneer er nieuws is. 't Is wel nederlands hier, terwijl de blog in het engels is, omdat er ook duitse en amerikaanse geinteresseerden zijn. Ik zet het nieuws en hier en in de blog. Aan u de keuze.
03-09-2006Update database All in the family, afronding project All in the family
Hendrik Bolk: hartelijk dank voor de informatie over de familie Bolk in Limburg
Dat brengt de teller op 4985. Nog 15 te gaan... 5000 lijkt me een mooi eindpunt voor dit project. Ik zie af van verdere uitbreiding van de database zogauw de 5000 gepasseerd is. Dus, voor toevoeging van 15 gerelateerde personen houd ik me aanbevolen... grijp je kans en help je familie het internet op en mij daarmee over die magische grens van 5000:-)
14-08-2006Update database All in the family
Herr Kappen: herzlichen Dank für die Information über die Familie Kappen.
Dat brengt de teller op 4969.
09-08-2006Meer info over het duitse Emsland
 • Pieter Albers"Gevangenen in het veen, de geschiedenis van de Emslandkampen", 2005 Nederland, ISBN 9033005417
  Dit boek gaat over de kampen langs de duits-nederlandse grens in WOII, waar veel krijgsgevangenen omkwamen, verrassend veel nieuwe informatie, goede tegenhanger voor het onderstaande boek.
 • Heinrich Blanke"Emsländische Moorkolonien", 1938, herdruk 1983, Duitsland
  Veel informatie, ook verheerlijking van Hitler en de Nazi's, wat me nogal tegenstond.
 • Hermann Gröninger"Aus der Geschichte emsländischer Moorkolonien", herdruk 1982, Duitsland, ISBN 3-88-077-005-X
 • Hermann Gröninger"Emsländische Bauernchronik, Fast vergessene Geschichten aus dem Moor", herdruk 1980, Duitsland, ISBN 3-88-077-003-X
 • Hermann Gröninger"Gröningers Heimatgeschichten und Sprichwörter", ISBN 3-88077-004-X
  De boeken van Hermann Grönninger bevatten veel anekdotes, daar houd ik niet zo van, 't ligt voor mijn gevoel te dicht tegen roddel en achterklap aan. En het ouderwets duitse lettertype dat in de boeken van  Hermann Gröninger en Heinrich Blanke gebruikt wordt vond ik moeilijk te lezen. De volksschrijver komt wel voor in m'n database, zie GRöNNINGER, Hermann Heinrich (1852-1933).
19-05-2006Oogsten in de Familienforschungsstelle, Meppen
De Forschungsstelle is verhuisd van de Kuhstrasse naar het Domhof, een hele verbetering. Gericht wezen zoeken naar de ontbrekende mensen in de achtste generatie van m'n kwartierstaat in cirkeldiagramvorm, oftewel de "regenboog" zoals m'n vader 'm noemt:-) Wat bleek? De oogst was groot, maar de achternaam van ene Thecla in de zesde generatie bleek niet eens duidelijk, laat staan dat ik kon zoeken naar haar grootouders op de 8ste rij! Was haar achternaam nou Lücken, Beerens of Abeln? Tot vandaag nam ik aan dat het Abeln was, maar nu ben ik daar niet meer zeker van. Haar opa zou Abel Lücken, haar vader Bernard Abeln kunnen zijn: Beerens een patroniem van Bernard, Lücken een huisnaam, afijn, een stap terug dus om daarna weer vooruit te kunnen. Aan het zoeken naar de ouders van Adelheid Ahlers ben ik daardoor niet eens toegekomen, haar ouders zouden ene Albertus en Anna kunnen zijn volgens de Status Animarum van 1750, haar tweede zoon heet Albert... maar haar doop moet ik nog wel ff checken in Meppen. En wat zijn die microfiches soms slecht leesbaar! Soms zit je met z'n allen (vandaag Heinz Mencke, m'n vader en Jan Feringa) te puzzelen op een bepaalde hanenpoot, wat ook weer zo z'n charme heeft. En soms zijn er over een bepaalde periode of van een bepaald gebied geen microfiches, dan houdt 't toch gewoon op?
07-2006Ellermann
Huub Ellermann: bedankt voor je bijdrage aan "All in the family"!
Een opschoonactie van niet-gerelateerden zorgt ervoor dat het aantal mensen in de database is teruggezakt naar 4926, weer onder de 5000 dus:-( Betekent wel kwaliteitswinst:-)
25-06-2006Update All in the family
Inmiddels heb ik wat fraai klinkende indirect verwante geslachten overgenomen van Jan Feringa, zoals TOR ABMOLEN en CAMPWüBBELS. Jan: bedankt! En Berend Barenkamp: hartelijk dank voor je info over de familie BARENKAMP. Daarmee ben ik de magische mijlpaal van 5000 verwanten gepasseerd. Het blijft leuk jezelf een weg te klikken vanuit willekeurige uithoeken terug naar je eigen opa en oma, als die tenminste in de database zitten, of andersom. Veel plezier ermee.
02-06-2006Vernoemingsregels legenda
i.t.t. Wat Hans den Braber beweert komt uit mijn onderzoekje dat de eerste dochter meestal vernoemd werd naar oma van vaders zijde, tweede vaak naar oma van moeders kant. In feite net zoals bij de mannen. Lees verder...
27-05-2006Scheve
Ene Maria Barenkamp was 2x getrouwd: met Bernard Hendrik Wilken en met Hinderikus Scheve. Rieks Scheve: bedankt voor de bijdrage over de familie Scheve!
27-05-2006Links in bronvermelding naar begraafplaats
Voortaan link ik bronvermelding soms met begraafplaats volgens interment.net en rootsweb.com. Dan kunt u de tekst op de grafsteen lezen. 't Betreft gewoonlijk boerenfamilies die naar de VS zijn geemigreerd, naar Germantown bijv., Clinton County, Illinois. Voorbeeld Maria Gesina WILKEN .
26-05-2006Meedenken via het commentaarveld
Voortaan gebruik ik het commentaarveld niet alleen voor extra info, maar vooral ook voor twijfels over afstamming. Meedenken wordt op prijs gesteld. Voorbeelden:
Thecla Abeln/Lücken,Beerens en Adelheid Ahlers
06-05-2006Update "All in the Family": Voer voor genealogen
Hermann Kappen: bedankt voor de informatie over de familie Adams/Geiling. Conclusie: Ik stam niet af van Adam, eindelijk is hier het bewijs:-) Klik maar even mee... Een zus genaamd Maria Elisabeth WüBKER van een voorouder van me genaamd Helena Adelheid WüBKES was getrouwd met een nakomeling van deze Adam genaamd Gerhard Hermann KAPPEN.
De teller staat hiermee op 4951. De magische grens van 5000 personen die allemaal gerelateerd zijn komt in zicht! Dat is echter geen doel op zich. Momenteel probeer ik nog steeds de cirkeldiagram met 8 generaties voorouders rond te krijgen. Daarvoor staat nog een tweede bezoek aan de Familienforschungsstelle in Meppen voor 19 mei op 't programma. Verder de Status Animarum van 1750 doorgespit en aantekeningen van m'n vader uit 't bisdomarchief in Osnabrück. Het gebied rond Lengerich en Freren bijv. komt niet voor in de Status Animarum, maar wel in de aantekeningen. Hopelijk geniet u mee van het kwaliteitsverhogende effect van dit gespit voor de database. Controle van ooit ingevoerde data is altijd goed, maar de aantekeningen leveren bijv. soms ook doopgetuigen op.
26-02-2006Update "All in the Family"
De bronvermelding verbeterd, want: ere wie ere toekomt
16-02-2006Problemenlijst 8ste generatie kwartierstaat
De ouders van 19 mensen ontbreken nog in de 8ste generatie van m'n kwartierstaat. Wie helpt mee? Het betreft de 18de eeuw in het Emsland. Het is een race tegen de klok zoveel mogelijk van de cirkeldiagram ingevuld te krijgen voor m'n vaders 90-ste verjaardag 20-2-2006. Alle hulp is welkom dus. Een kaart van het Emsland met plaatsnamenlijst is dan wel handig.
Jan Feringa, Johannes Sijbom en Heinz Mencke ... bedankt!
 1. Catharina/Maria Adelheid THOLE 1764 * Bramhar, x
 2. Christian SCHRöER 04 NOV 1772 * Bokeloh
 3. Joes Bernd (Bernard) MEIER 01 MAY 1771 * Holte
 4. Euphemia Gesina WILMES 1765 *Klein Fullen, x :
 5. Joan GEBBEKEN 1770 *Rühle?
 6. Anna Adelheid ENGELBERTS , x :
 7. Johann Bernard THIE
 8. Anna Margaretha ALBERS
 9. Helena LAMMERS, x :
 10. Bernardus HAAR
 11. Helena KLOPPEN, x :
 12. Henrico WELAGE
 13. Adelheid AHLERS
 14. "Theodor" Henrich (Dirk) BüTER, x:
 15. Thecla Abeln/Berens/Lucken?
 16. Fridrich MüLLER, x:
 17. Catharina
 18. Johann Hermann BURLAGE x :
 19. LüCKE(N),dochter Helena * Werpeloh
 20. Neeltje Jans MARS (JANS) *Amsterdam
20-01-2006Bezoek Familienforschungsstelle Meppen
In de Familienforschungsstelle zijn kerkboeken uit het Emsland op microfiche te bekijken, actes etc.
De ontdekking van vandaag: De doop van Anna Aleidis Haar bleek in het doopboek van Freren te vinden, niet in dat van Lengerich. Häse ligt op de kaart halverwege Lengerich en Freren. Met het ontdekken van de ouders van Anna Aleidis is de 7de generatie voorouders compleet in m'n kwartierstaat! Ga ik door voor het vullen van de 8ste generatie??? Van deze 126 mensen (oftewel 27 -2) zijn momenteel 61 bekend. Ik schrijf -2 omdat een stel op 2 plaatsen in de 8ste generatie voorkomt, op zich al heel bijzonder.
19-01-2006Gedbas
m'n Database uit Gedbas verwijderd omdat de site niet zorgvuldig genoeg omgaat met privacy; gegevens van sommige levenden werden ten onrechte toch getoond omdat de geboortedatum niet bekend was. The Pauline Berens Genealogy Project 'All in the family' is daarmee voortaan alleen te vinden op Rootsweb.com.
14-01-2006Update "All in the Family"
Met dank aan de bijdrage van Berend Barenkamp!
08-01-2006werkstuk Hebelermeer, J.B. Berens 2004
De afgelopen maanden heb ik relevante informatie uit het werkstuk overgenomen in de genealogie database. Nieuws is dat we het werkstuk controleren op verschillen met andere bronnen en op onwaarschijnlijkheden. Dit werkt kwaliteitsverhogend voor de gegevens in de database.
07-01-2006Update "All in the family"
Mensen blijven data aanleveren voor 't genealogieproject "All in the family". Dat brengt de stand op 4829 gerelateerde personen. Harry Spies en Hermann Kappen: bedankt!
26-12-2005Update "All in the Family"
Mijn gegevensverzameling op 't internet bevat inmiddels gegevens van 4813 mensen. Zij is te vinden op genealogie-sites als 't amerikaanse World Connect Rootsweb en 't duitse GEDBAS. Je kunt op rootsweb.com alleen in mijn database zoeken, maar ook in veel databases tegelijk. Succes!
19-12-2005kwartierstaat als cirkeldiagram
De ouders van Anna Maria Wilmes, de moeder van de moeder van de moeder enz. van mijn moeder blijken niet Engelbert Wilmes en Anna Margaretha Sielker te zijn, zoals ik decennia lang dacht, maar Anton Wilmes en ene Anna Maria, achternaam onbekend. Wat een ontdekking! Het vinden van haar schoonouders, Joës Bernardus Wübbeken en Anna Hulster, brengt het aantal bekende voorouders in de 7-de halve ring op 57 van de 64 (oftewel 26).
18-12-2005werkstuk Barger-Compascuum, J.B. Berens 2001
De foto's die bij het werkstuk horen zaten al in een slideshow. Nu zijn de originele scans ook beschikbaar, zodat behalve PDF ook de foto's af te drukken zijn. Boekweit en aardappels in bloei zijn sowieso mooi om schermvullend te zien, als je internetverbinding het toelaat tenminste.
19-05-2006Rapport Rootsweb
Hieronder het rapport van Rootsweb n.a.v. mijn keuzes bij het aanleveren van m'n bestand:
Cutoff year 1907 Processing GEDCOM file Individuals: 6411 Families: 2462 Attempting to approx dates for 1190 individuals Unable to approx birth dates for 6 individuals 0 individuals removed, 0 marked as living Marking descendants of living as living Alive 1393 Removing living Cleaning Marriages Remove notes from All Remove sources from Living Converting to year only for None Message for living: I try not to publish information on living people. Excuse me in case anything might have gone wrong here. If so, please let me know. Thanks in advance. Outputting 2055 Families Total Individuals: 6411 Alive: 1416 Removed: 1416
19-05-2006Vernoemingsregels
m'n Onderzoeksmethode: Eerst een coderingssysteem bedacht om achter de vernoemingsregels te komen. Onderstaande codering toegepast.
A= zoveelste dochter (getal)
B= uit zoveelste huwelijk van moeder (getal)
C= uit zoveelste huwelijk van vader (getal)
D= vernoemd naar: 1=moeders kant 2=vaders kant 3=beide
E= relatie kind - vernoemd naar : 1=oma 2=overgrootmoeder 3=tante 4=moeder
F= tante is zoveelste dochter indien van toepassing (=getal)
G= leeft vernoemde persoon nog? 1=ja 2=nee
H=doopgetuigen: 1=getuige met dezelfde voornaam als gedoopte 2=niet dezelfde naam 3=getuigen onbekend
Voorbeeld ikzelf: A=2 B=1 C=1 D=2 E=3 F=1 G=1
De coderingsmethode rammelt aan alle kanten; zoveelste dochter kun je alleen met zekerheid vaststellen als je alle kinderen uit dat gezin weet, wat vaak niet het geval is. Ik heb 356 voorouders geselecteerd, waarvan 165 vrouwelijke. Van 165-32=133 viel niets zinnigs te zeggen, meestal geen ouders of grootouders bekend. 32 Mensen is weinig om een regel te destilleren. Maar toch, wat blijkt?
Er zijn 3 tweede dochters:
1) Slechts 2 dochters bekend uit het gezin, geen broers. Haar oudere zus is vernoemd naar oma van vaders kant, zijzelf naar oma van moeders kant.
2) m'n Moeder is vernoemd naar oma van moeders kant, haar oudere zus naar oma van vaders kant.
3) Ik ben vernoemd naar de oudste zus van m'n vader, omdat m'n oudere zus naar beide oma's is vernoemd.
Van de 15 eerste dochters zijn 2 vernoemd naar oma van moeders kant.
1) Van een ervan is het zelfs niet zeker of ze wel de oudste dochter is aangezien behalve zijzelf slechts 2 oudere broers bekend zijn en dat in een tijd van grote gezinnen.
2) Van de ander is het onbekend wanneer die oma overleed.
8 Van de 15 eerste dochters zijn vernoemd naar vaders kant:
1) Betreft 2de huwelijk van vader, eerste huwelijk duurde 9 jaar, oudste dochter in 2de huwelijk vernoemd naar jongste zus van vader, oftewel 3de tante.
2) 7 Eerste dochter zijn vernoemd naar oma van vaders kant.
Conclusie: Eerste dochter meestal vernoemd naar oma van vaders zijde, 2de vaak naar oma van moeders kant. Meer durf ik niet te concluderen; er zijn teveel onduidelijkheden, zijn de vernoemingsregels dezelfde in een groot gebied? Zonee, varieren ze per godsdienst of iets anders? Zijn ze in de loop der tijd gewijzigd? Mijn database betreft de afgelopen eeuwen in het Emsland, meestal katholiek, verder terug soms evangelisch. Hoe beinvloedt het overlijden van deze en gene de vernoeming? Krijgt een overleden oma, tante of zus voorrang? Het zou simpel te onderzoeken zijn als van iedereen alle oma's, tantes en zussen en ook meters bekend zouden zijn, maar dat is zelden het geval! En hoe beinvloedt hertrouwen de regels? Als de man hertrouwde lijkt de eerste dochter van de tweede vrouw vaak de naam van de eerste vrouw te krijgen. Bij een meisjestweeling weet je niet welke van de 2 de oudste is als je alleen de geboortedatum hebt!
m'n Onderzoekje is geheel na te lopen via het web, behalve voor levenden dan. De volgende mensen hebben in het commentaarveld een code en de tekst HANDING DOWN NAMES. Een link verwijst naar de verklaring hierboven. Ze zijn ook terug te vinden in m'n kwartierstaat in cirkeldiagram.

Maria Anna Gabina ARENS"Sophia" Catharina (Christina) BERNARDUS KERCKHOFF
Maria "Gesina" BöLLEGeseke BöLLERING
Margaretha (Griete) BUTERMaria Helena CRAMER
Maria "Gesina" EVERSAnna Margaretha FELIX
Anna Angela FISCHERAnna Angela Catharina FISCHER
Maria Elisabeth GEPKENAnna Helena GRöNIGER (PASCHENS)
Anna Gesina "Aleidis" HAARAngela (Anglia) HEYERS
Maria "Elisabeth" KRüSHELLAnna Maria "Gebina" LEGEDöER
Helena SCHMIDTMaria "Helena" SCHRöER
Anna Maria (Adelheid) SCHWIETERSAnna Adelheid THIE
Anna "Christina" THOLEN (TOLE)Swaneke VAHLING
Gesa ZUR VEHRGabina VENEKAMP
Anna Margaretha WESSELS"Helena" Adelheid WILCKEN
Anna Grietje (Grietje, Eite, Margaretha) WILKENAnna "Maria" WILMES
Margaretha Maria WüBBENHelena Adelheid WüBKES
Laatste wijziging: 30-04-2016
© Creative Commons Naamsvermelding "Collectie Broer Berens", Niet-commercieel, Gelijk delen