DE POSTBESTELLING IN B.C.

In de eerste jaren zal de post door een postbode uit Emmen of Nieuw Dordrecht zijn rondgebracht. Vermoedelijk was er niet veel post voor hier, maar het bezorgen zal des te moeilijker geweest zijn.

De eerste eigen postbode was Herman Engels, geboortig uit Zwolle. Hij kwam hier in 1875, daarvoor was hij nog enkele maanden postbode in Nieuw Dordrecht geweest. Zijn eerste vrouw overleed op 8 Febr. 1875 te Nieuw Dordrecht aan typhus. Hij hertrouwde op 15-10-1875 met Jantien Lubbers. In 1879 vertrok hij naar Weerdinge, later was hij postbode in Emmen.

Hij werd hier opgevolgd door Johannes Hermannus Zwake ( bode Mans ), geboren in Nieuw Schoonebeek. Hij woonde naast de kerk op de plek waar eerder Kemper (84, pagina 104) gewoond had. 's Morgens werd de post uit Emmen gehaald en daarna besteld in het uitgestrekte Compascuum en rond het Zwartemeer, alles te voet. Later kwam er een hulppostkantoor in Nieuw-Dordrecht. Op een donkere avond, 17 Oct. 1896, verdronk Zwake in het pas gegraven Van Echtenskanaal. Zijn twee honden kwamen doornat thuis en deden het ergste vermoeden.

Zijn opvolger als besteller was Herman Hermelink, tot dan knecht bij pastoor Groothuis. Hij was in 1872 geboren in Weerselo en is op 3-3-1971 te Haaksbergen overleden. Hij trouwde hier met Anna Helena Scholte Aalbes. Ze woonden in een huisje bij de molen. Hun twee oudste kinderen zijn hier geboren. Ze vertrokken in 1900 naar Denekamp.

Daarna was Willem Engbers hier postbode, 1901-1904, vervolgens Jacob Kuik, daarna Hendrik Schaap.

Intussen was er een postkantoor gekomen in Klazienaveen en in 1911 een hulpkantoor in Zwartemeer, van waaruit toen besteld werd.

Laatste wijziging: 30-04-2016
© Creative Commons Naamsvermelding "Collectie Broer Berens", Niet-commercieel, Gelijk delen